zaterdag 23 augustus 2014

Interview met Gerben van Vliet over non-dualiteit

NTV:
Wat betekend non-dualiteit volgens jou, Gerben?

Gerben:
Non-dualiteit is een filosofisch systeem dat verwijst naar niet-tweeheid.

NTV:
En wat betekend die niet-tweeheid voor jou?

Gerben:
Voor mij is het een ontdekking van iets dat ik altijd al wist, maar nooit bij stil had gestaan. Het is een verschuiving van perspectief. Het verschuift van "ik ben een persoon, met een vrije wil, die in een wereld leeft, die ervaringen heeft", naar "ik ben de waarnemer van al die ideeën en tegelijkertijd ben ik niets anders dan die ideeën zelf".

NTV:
Duidelijk verwoord! Heeft dit 'weten' je leven veranderd?

Gerben:
Het leven, zoals dat wordt genoemd, gaat gewoon door. Samen met alle leuke en vervelende facetten ervan. Alleen wordt ontdekt dat er niemand is die het ondergaat, of het ervaart. Het wordt een soort denkbeeldig toneelstuk met denkbeeldige acteurs. In "gewone mensentaal" heeft dit wel geresulteerd in een relaxter leven. Ervaringen blijven minder hangen, en het wordt niet persoonlijk genomen. Omdat die persoon niet bestaat.

NTV:
Duidelijk Gerben. Er wordt vanuit een ander oogpunt naar 'het leven' gekeken. Hoe reageert je naaste omgeving hierop?

Gerben: 
Dat is heel tegenstrijdig, eigenlijk. Ik merk dat ik mensen soms minder kan bieden dan voorheen. Als het allemaal wat minder serieus wordt genomen, wordt daar niet altijd positief op gereageerd. Anderzijds, juist omdat het niet zo serieus meer is, kan ik ook meegaan in andermands problemen of soortgelijke zaken. Maar dan niet meer met het idee dat dat iets is wat er niet zou moeten zijn. Al met al veranderd er iets in de manier hoe ik mensen benader. Sommige mensen die problemen bij je ventileren, merken dat hun gevoel minder wordt beantwoord. Maar ben ik in een geduldige bui, wordt er misschien wel in meegegaan. Heel verschillend dus.

NTV:
Goed! Probeer je in een geduldige bui andere mensen ook non-dualiteit uit te leggen? Of hou je het liever voor 'jezelf’?

Gerben:
Dat heb ik in het begin wel vaak gedaan, maar ik kwam vaak van de koude kermis thuis. Ik vond het zo'n mooie ontdekking dat ik het iedereen wilde vertellen. Nu het langer geleden is heb ik dat niet zo meer. Ik doe het nu alleen als iemand geïnteresseerd is. Wel leuk dat de neurowetenschap er tegenwoordig goed bij aansluit. Zo kan het in principe ook op de wetenschappelijke manier verteld worden. Roeland de Looff heeft er een boek over geschreven.

NTV:
Je benoemde de nieuwe bevindingen van de neurowetenschap. Denk je dat hierdoor meer mensen bij het concept 'non-dualiteit' zullen stranden?

Gerben:
Ja, ik denk dat het hierdoor toegankelijker wordt gemaakt. Door de wetenschap krijgt zo'n muffe Indiase filosofie wel meer frisheid! Haha. En tegelijkertijd, omdat de non-dualiteit verder gaat in hun benadering, kan de neurowetenschap een goed opstapje zijn.
Veel vragen die beginnende zoekers hebben kunnen door de wetenschap al zijn opgelost.

NTV:
Duidelijk! Ook noemde je net Roeland de Looff. Hij geeft lezingen en bijeenkomsten over non-dualiteit en wordt daarom door sommige een advaita-leraar genoemd. Heb jij zelf iets met die traditionele leraar-op-leerling-methode die al eeuwen lang, in de Advaita Vedanta-traditie, wordt beoefend?
(Wel moet ik zeggen dat naar mijn mening Roeland niet de meest 'typische leraar' is).

Gerben:
Vroeger was er geen andere manier om dit over te brengen, dan van leraar op leerling. Ik heb zelf ondervonden dat, na veel boeken gelezen te hebben, het goed geweest is een aantal advaita-leraren ontmoet te hebben. Ik ben naar bijeenkomsten gegaan. Satsangs, zoals dat heet. Het zijn vraag-antwoord sessies in groepsverband, zoals die eeuwen geleden ook al in India werden gehouden. Het was voor mij alleen al verhelderend om te zien dat de leraar helemaal geen speciaal persoon was. Gewoon iemand zoals jij en ik. Dus dat misverstand werd toen ook opgelost.
Tegenwoordig zijn er zo veel manieren om de boodschap over te brengen. Nog steeds worden er door het hele land satsangs gehouden. Maar daarnaast kun je boeken lezen van verschillende mensen, op internetforums kijken, chatten met leraren. Het grote verschil is nu ook dat je met veel verschillende leraren in contact kan komen. Vroeger was je vaak op één leraar aangewezen. Nu kun je hier en daar wat shoppen en kijken wie je het meest aanspreekt.

NTV:
Goed Gerben. Je beschrijf de grote getale platformen en manieren waarop mensen informatie kunnen vinden over dit onderwerp.
Hoe kijk jij tegen oefeningen aan zoals meditatie en/of yoga?
Denk je dat mensen in die stilte 'het' ook kunnen zien?

Gerben:
Door de boeken die ik had gelezen, had ik veel informatie tot me genomen. En veel daarvan ook aangenomen voor waar. Het was in mijn geval goed eens zelf te kijken of het wel echt waar was, wat ik las. Dus, gedachten werden onder de loep genomen, gevoelens werden eens beter bekeken. Alle ideeën die ik over de wereld had werden eigenlijk op losse schroeven gezet. Het onderzoeken van die dingen heb ik het beste kunnen doen in stilte. Niet met wierook, of met andere sfeerbepalende dingen, maar gewoon stil zitten. En eens goed kijken hoe het zit. Dit zou je een meditatie kunnen noemen, en het kan zeker helpen omdat er rust voor nodig is om te ontdekken wie je bent.
Van yoga heb ik geen verstand, maar probeer gewoon alles uit zou ik zeggen. Als het voor jou werkt dan maakt het niet uit wat het is; rituelen, yoga-oefeningen, New-Age muziek. Zolang bovenstaande maar niet als doel op zich wordt gebruikt. Het is meer een soort instrument.
Correctie: Ideeën die ik over de wereld, én over mezelf, had.

NTV:
Hoe ben je zelf met het concept 'non-dualiteit' in aanraking gekomen?

Gerben:
Ik kreeg een aantal jaren geleden te maken met verslaving, en een angststoornis. Op een gegeven moment ben ik, via een therapeut die ik destijds had, in aanraking gekomen met spiritualiteit. En toen ik merkte dat spiritualiteit vaak meer vragen opleverde dan er werden opgelost, ben ik verder gaan zoeken en bij non-dualiteit terechtgekomen.

NTV:
Je benoemde dat je iets aan het zoeken was. Heb je dat nu gevonden? Weet je  wat je destijds zocht?

Gerben:
Ik zocht naar waarheid. Eigenlijk over hoe de wereld in elkaar zat. Of ik dat nu heb gevonden... Ja en nee. Ja omdat ik heb ontdekt wie ik ben, namelijk "datgene" dat de wereld mogelijk maakt en dat ik tegelijkertijd die wereld ben, inclusief ikzelf als persoon. Dus de vraag is eigenlijk opgelost. En nee, omdat ik er achter kwam dat er dus geen absolute waarheid in de wereld is te vinden.

NTV:
Mooi verwoord Gerben. Gezien mijn tijd naderen we het einde van dit interview. Wel wil ik nog één ding van je vragen. Ik zou elk interview graag willen afsluiten met een mooie 'quote'. Weet jij een mooie uitspraak van iemand anders, of misschien van jezelf, over dit onderwerp?

Gerben:
Jan Koehoorn vind ik heel helder.
''Als er geen bewustzijn is, is er niks om in te verschijnen. Dus daaruit volgt dat iets dat in bewustzijn verschijnt, niets anders kan zijn dan bewustzijn.''

NTV:
Bedankt voor de uitspraak. Ook wil ik wil je bedanken voor je woorden en tijd! Wie weet tot een volgende keer.

Gerben:
Graag niet gedaan! Haha.
















Interviewer: Thyme van den Beuken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten